Tundra Viatges

Blog

Viatges Estats Units: Chicago i el seu paisatge arquitectònicTundra Viatges

Viatges Estats Units: Chicago i el seu paisatge arquitectònic

Chicago és actualment la tercera ciutat més gran d'Estats Units i un autèntic referent arquitectònic a nivell mundial.

 

Dinàmica i vibrant, Chicago es caracteritza per ser un dels principals motors econòmics dels Estats Units, fet del qual sempre s'han mostrat particularment orgullosos els seus habitants.

 

No obstant això, no sempre va ser així. I és que no és fins a la segona part del segle dinou que Chicago passa de ser una petita població del mig oest, a ser el principal centre financer de la costa oest dels Estats Units.

 

I tot just quan més engreixats estaven els seus motors, va passar una cosa totalment inesperada: el Gran Incendi de Chicago.

 

Aleshores els edificis de la ciutat havien estat construïts de fusta gairebé íntegrament, motiu pel qual a les flames no els va resultar gens difícil avançar d’illa en illa, arrasant-ho tot al seu pas, arribant fins i tot a l'altre costat del riu.

 

Aquesta desgràcia, que va causar la mort de diversos centenars de persones, que va deixar sense llar a altres centenars de milers de famílies i que va deixar abatuda a la població de Chicago; finalment va acabar convertint-se en el més important punt d'inflexió de la seva història. Doncs, és a partir d'aquest moment i gràcies al Gran Incendi del 1871, que la població de Chicago es va animar i va renéixer de les seves cendres, com si de la mateixa Au Fènix es tractés.

 

Existia la imperiosa necessitat de reconstruir Chicago i eren molts els arquitectes disposats a cooperar en la seva reconstrucció, aportant les seves millors idees i aplicant les tècniques més innovadores del moment.

 

Els carrers de Chicago van passar de ser un caòtica embolic, reflex del descontrol urbanístic que va regnar a la ciutat des dels seus inicis; a presentar forma de quadrícula, amb carrers rectilinis que dibuixaven un angle recte al creuar-se amb una altre.

 

Les estructures dels edificis de Chicago van passar de ser de fusta i inflamables, a ser de metall i ignífugues.

 

I els edificis de Chicago van passar de tenir tres o quatre plantes, a sobrepassar les 9 plantes, el que els va fer valedors de dir-se "gratacels".

 

El primer gratacel construït amb una estructura de metall va ser el Home Insurance Building, que comptava amb 10 plantes i 42 metres d'altura. Dissenyat per dissenyat per William Li Baron Jenney, va ser derruït a principis del segle següent.

 

No obstant això, són molts els gratacels construïts en aquella època i que encara avui segueixen en peu. Emblemàtics edificis que en la majoria dels casos han passat a ser considerats de gran interès històric i cultural, local i nacional.

 

Edificis com, per exemple, el Reliance Building, dissenyat pels arquitectes John Root i Charles B. Atwood, i que es caracteritza pels seus grans finestrals de vidre, una tendència que predominaria durant el segle següent.

 

A diferència que a la veïna Nova York, a Chicago els gratacels eren elegants i comptaven amb un ampli i harmoniós vestíbul. De marcat estil neoclàssic, eren edificis destinats a múltiples usos. Mentre que les plantes superiors presentaven espais polivalents, ocupats habitualment per oficines; en les seves plantes baixes s'instal·laven restaurants i botigues de tot tipus.

 

Era tan particular i característic l'estil arquitectònic dels gratacels de Chicago, que fins i tot van crear escola: l'Escola de Chicago.

 

I, en gran part, resultat de tot aquell auge arquitectònic i artístic és la Chicago que coneixem avui dia. La ciutat amb un dels skyline més atractius dels Estats Units i fins i tot del planeta.

 

Som especialistes en viatges a Estats Units. Si vols conèixer les nostres propostes de viatge als Estats Units, et recomanem visitar també aquesta pàgina web.

 

Bon viatge als Estats Units!

Imatge corporativa:Xavier Marlí

Disseny i desenvolupament web:Xavier Marlí